16.10.19, София
°|° C

Сем. Маслинови - Oleaceae

Американски ясен - Fraxinus americana Marsh.

Американски ясен - Fraxinus americana Marsh.
Американският ясен достига 40 м височина и 1 м диаметър. Короната е широкояйцевидна и сравнително рядка. Младите клонки са синкавосиви или кафеникави, голи или леко окосмени. Пъпките са ръждиво или светлокафяви.
Листата са сложни, текоперести, дълги до 35 см, съставени най-често от 7 листчета. Листчетата, които съставят сложния лист, са сравнително едри, дълги до 15 см и широки до 7 см. Те са целокрайни или ситно назъбени по перваза, а основата им е клиновидно стеснена и постепенно преминава в дръжка, която е дълга 1 - 1,5 см. Връхният лист е по-едър от страничните и е разположен на по-дълга (4 см ) дръжка.
Цветовете са събрани в съцветия, които се появяват странично на групи. Плодът има вретеновидна форма и запазени части от чашката.
Американският ясен е разпространен естествено в Северна Америка. В България се отглежда като горскостопанско и парково дърво. На много места у нас се самозасява, което показва, че вече се е натурализирал.
Бързорастящ дървесен вид е. Той е светлолюбив, по- студоустойчив и по-сухоустойчив от ясените, които се срещат естествено у нас. Към почвените условия е невзискателен. Понася замърсяването на въздуха.
 

новини

От 9 май започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя
21.04.17

    Държавен фонд „Земеделие“ обявява прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по...

Изплатени са 17,5 млн. лв. за агроекология и биоземеделие
13.04.17

     Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 17,5 млн. лв. по биологичните мерки 10 и 11....