16.10.19, София
°|° C

Сем. Розови - Rosaceae

Брекиня - Sorbus torminalis (L.) Crantz.

Брекиня - Sorbus torminalis (L.) Crantz.
Брекинята е дърво с височина до 25 м и диаметър 60 см. Короната е закръглена, гъста. Кората на младите дървета е гладка, светлосива, а на възрастните - тъмносива, надлъжно напукана и отделяща се люсповидно. Младите клонки са червено-кафяви, лъскави, голи, изпъстрени с лещанки; а пъпките са зелени, голи и лепкави. Връхната пъпка е най-голяма.
Листата са прости, яйцевидни, състоящи се от 5-7 неравномерно назъбени дяла, от които първите два са най- дълбоко врязани. Те са едри (дълги 16 - 18 см), отгоре лъскавозелени, а отдолу бледозелени, често окосмени. През есента добиват оранжево- червена окраска.
Цветовете са бели, дребни, събрани в щитовидни съцветия. Появяват се след разлистването. Плодът е лъжлив, яйцевидно удължен, кафяв, изпъстрен с бели точки, дребен (дълъг 1,2-1,8 см). Узрява през септември-октомври. Брекинята плодоноси ежегодно. Живее повече от 100 години. Размножава се чрез семена и издънки. Бавнорастящ вид е.
Дървесината е с тъмнокафяво ядро и светлорозова беловина, здрава, тежка, твърда, жилава, еластична, трудно цепима, полира се и гори добре. Брекинята е разпространена в Средна и Южна Европа, Крим и Кавказ. У нас участва в състава на смесените широколистни гори, но единично се среща в предпланините и планините.
Светло- и топлолюбив вид. Изисква влажен въздух. Не е взискателна към почвените условия, но избягва песъчливите и силно овлажнени почви.
Стопанското й значение е като на офиката и скорушата.
 

новини

От 9 май започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя
21.04.17

    Държавен фонд „Земеделие“ обявява прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по...

Изплатени са 17,5 млн. лв. за агроекология и биоземеделие
13.04.17

     Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 17,5 млн. лв. по биологичните мерки 10 и 11....