16.10.19, София
°|° C

Сем. Гинкови - Ginkgoaceae

Двуделен гинко - Ginkgo biloba L.

Двуделен гинко - Ginkgo biloba L.
Гинко билоба (Ginkgo biloba) е семенно растение, единственият съществуващ и днес вид в отдел Гинкови (Ginkgophyta), род Гинко (Ginkgo), поради което много често се нарича с родовото си наименование. Гинко е средно голямо широколистно дърво от първа величина. Височината, до която достига е 40 м, а диаметърът на стъблото - 4,5 м. Короната на младите дървета е стройна и пирамидална, а на старите широка и цилиндрична. Клонките са два вида - удължени и скъсени. Образува голямо количество скъсени клонки, по които розетковидно се нареждат листата. По удължените клонки листата са единично разположени. Те са с много характерна ветриловидна форма, обикновено врязани на върха и оттам идва епитетът "biloba", т.е. "двуделен".
Листата имат много характерно архаично жилкуване - всяка жилка, навлизаща от листната дръжка в листната петура, се разклонява вилообразно на две, след това всяко разклонение още на две и т.н. докато разклоненията достигнат ръба на листа. Такъв тип разклоняване се нарича "дихотомно" или "дихотомично". Дължината им стига до 10 см, а ширината до 12 см. По удължените клонки те са разположени единично и последователно, а по скъсените - групово. През есента листата стават ярко жълти, след което падат, понякога само за 1 до 15 дни.
Генеративните органи се появяват по върховете на скъсените клонки. Те са разположени двудомно. Мъжките репродуктивни органи - макроспорофилите - са събрани в ресовидни съцветия. Женските - семепъпките - се залагат по 1-2 на дълга дръжка. Опрашването се осъществява с помощта на вятъра. Семената са елипсовидни, дълги 2-3 см и широки 1 - 2 см. Покрити са с 3 обвивки - месеста, вдървеняла и ципеста. При производство на фиданки семената се сеят през есента без предварителна подготовка, а през пролетта след стратификация. Може да се размножава и чрез стъблени и коренови резници. При отсичане дава пънови издънки. Корените са дълбоки и дървото е устойчиво на вятър и сняг. Гинко е светлолюбив вид. За нормалното си развитие изисква висока атмосферна влажност и свежи, плодородни почви, богати с калций. Устойчив е и на атмосферни замърсявания и се развива добре в градски условия. Съчетанието от устойчивост на болести и неподатлива на насекомите дървесина правят дърветата гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години.
Ареалът му Обхваща Източна Азия (Япония и Китай), където е открит и описан за първи път. Пренесен е в Европа около 1730 г. и се отглежда предимно в парковете и градините. У нас се използва за декоративни цели в цялата страна.
Дървесината на гинко е със светлокафява беловина и с червено- кафяво ядро. Тя е лека, мека и се обработва добре. Може да се използва в мебелното производство, за производство на амбалаж и др. Семената могат да се употребяват за храна след съответна обработка.

 

новини

От 9 май започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя
21.04.17

    Държавен фонд „Земеделие“ обявява прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по...

Изплатени са 17,5 млн. лв. за агроекология и биоземеделие
13.04.17

     Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 17,5 млн. лв. по биологичните мерки 10 и 11....